KELI MASAK SAMBAL MUDAH DAN RINGKAS

Assalamualaikum.

Salam Ramadhan Al-Mubarak! 

Hari ni saya nak share sikit makanan kegemaran saya semasa iftar . Kalau tak ada lauk keli masak sambal ni rasanya tak lengkap nak berbuka bersama keluarga. 

Walaupun saya bukan orang nogori, tapi saya sangat menyukai hidangan ikan keli, lebih-lebih lagi keli yang di masak lemak cili api. Sebab itu, saya masak ikan keli cara tersendiri!



Inilah hasilnya! 
Eh, mudah sangat tau menyediakannya semudah A, B, C! 

Jom, saya kongsikan resepi ringkas untuk menu iftar kali ini dengan anda di bulan mulia ini. Walaupun anda bekerja... rasanya menu ini sesuai sebab sangat mudah disiapkan. 

Bahan A
Ikan Keli (disiang) : 3-4 ekor
Garam : Secukup rasa
Kunyit : Secukup rasa
Asam keping : 3-4 keping

Bahan B
Cili pes : 3-4 sudu besar
Bawang merah besar : 2 biji
Bawang putih ; 3 ulas
Udang kering : Segenggam 
(boleh guna ikan bilis jika tidak mahu guna udang kering)
Gula : 2 sudu besar
Garam : 1 camca teh
Air asam jawa: 1/2 camca teh dibancuh secawan air

Cara-caranya;
Gaul rata ikan keli yang telah disiang dan dikelar badannya dengan garam dan kunyit hingga rata. Kemudian, biarkan seketika sementara anda boleh panaskan minyak di dalam kuali.

Saya nak beri sedikit tips yang agak berkesan juga apabila hendak menggoreng ikan keli ni supaya ia tidak meletup-letup dengan kuat. Anda boleh tuang minyak dikuali separuh kuali dan bila minyak panas, masukkan asam keping terlebih dahulu. Selepas beberapa minit barulah masukkan ikan keli. Goreng hingga garing, angkat dan toskan minyak.

Sebenarnya, pemilihan peralatan memasak juga penting untuk memastikan kecekapan kita bila di dapur ni. Saya rasa ada baiknya untuk menggunakan Khind ARF22 Air Fryer yang less oil berjenama Khind ni, yang sekarang tengah meletop-letop ada promosi menarik lagi murah kat LAZADA



Antara sebab selain memudahkan dan mempercepatkan kerja memasak, air fryer juga mampu mencegah berlakunya percikan minyak ke merata tempat, bila menggoreng ni memang leceh sebab nak kena bersihkan minyak di dapur.

Jom sambung masak balik, bila dah siap menggoreng tuang sebahagian minyak ke dalam bekas kosong dan tinggalkan sedikit untuk digunakan semasa menggoreng sambal. Masukkan Bawang merah, bawang putih dan udang kering/ikan bilis yang sudah ditumbuk/dikisar lumat. Bila dah naik baunya, bolehlah masukkan bawang merah besar yang dihiris nipis. 

Kemudian, masukkan cili pes. Goreng hingga cili pes masak dan pecah minyak. Masukkan air asam jawa, gula dan garam secukupnya. Masak sambal anda hingga betul-betul telah berwarna merah dan sedikit pekat. Tutup api dan biarkan seketika.

Sambil anda membaca resepi yang saya kongsikan , saya nak bagi info sedikit tentang promosi sepanjang bulan ramadhan ini! Sangat berbaloi-baloi bila anda berbelanja di LAZADA sekarang sebab sedang berlangsung Marhaban Ya Ramadhan dan Riang Ria Raya Sale!!! 




Promosi ini berlangsung dari 19 Mei hingga 30 Jun ini dimana anda boleh dapatkan promosi hingga 90 % ! Wow, syoknya Marhaban Ya Ramadhan dan Riang Ria Raya bersama LAZADA tahun ini. Jom cepat ke laman web LAZADA sekarang sebelum terlambat!




Jangan lupa ya, apabila hendak menghidang , cuma letakkan ikan keli di dalam pinggan dan curahkan sambal mengikut kuantiti yang anda mahukan keatas badan ikan keli yang sudah rangup digoreng. Pasti suami dan anak-anak anda tak sabar-sabar untuk menikmatinya!

Selamat Mencuba!

KOTEX ODOR - CARE DENGAN BAU DAUN SIRIH ATAU LAVANDER

Assalamualaikum.

Waktu datang bulan setiap wanita mood berbeza-beza dan adakalanya rasa kurang selesa untuk menjalankan aktiviti bersama rakan-rakan atau aktiviti luar yang lain sebab risau masalah bau!

Seriously, saya pun kadang-kadang terasa macam tu, lebih lagi bila nak uruskan keluarga dari awal pagi sampai malam. Anak-anak pula kadangkala suka meragam... Jadi, takkanlah asyik nak ke tandas dan berlama-lama di dalam tu kan?

Sekarang , dah tak payah risau sebab Kotex dengan Odor-Care ni mampu mencegah dari kebocoran dan bau yang tidak menyenangkan tau!


Paling BEST bila pakai tu bau ramuan dari pati minyak semulajadi daun sirih atau lavender sangat wangi dan rasa selesa untuk dipakai.

Saya ni jenis cerewet sikit lebih lagi bila time nak mencuci pad. Biasanya, saya akan memilih pada yang tiada kandungan gel untuk lebih mudah mencucinya. 

Awak semua tak payah bimbang, Kotex dengan Odor-Care ni amat mudah untuk dicuci walaupun selepas digunakan sepanjang hari.

Syok kan!


Kotex Odor-Care ini juga didatangkan dengan dua bauan berbeza iaitu daun sirih dan lavander. Boleh pilih samada nak guna yang extra - long atau slim . Ataupun anda lebih selesa untuk gunakan yang ada sayap atau tidak bersayap.

Saya gunakan Kotex Overnight, Extra - long , bauan daun sirih ni memang buat kita rasa tenang sangat. Rasa sangat selesa tau bila tengh buat kerja rumah ni, walaupun sesibuk mana nak urus keluarga.

Sekian.


TATI DAN MOLEEK SKINCARE BAHAYAKAN PENGGUNA

Assalamualaikum.

Penggunaan skincare yang mempunyai bahan kimia bukan baru di Malaysia ni, tapi sebab ada pelanggan yang sukakan kulit putih melepak walaupun hakikatnya kulit tu memang warna coklat. 

Makanya ramailah pengusaha tak bertanggungjawab ni buat produk yang mampu milik lah, boleh putih dalam masa 3 hatilah, boleh hilangkan terus jerawat dan jeragat lah... Memang tak patut!

Ada yang pakai kulit terus bagi reaksi mengejut, mengelupas , pedih dan sakit. Pengguna takut dan terus stop, bernasib baiklah sebab dah tak terjebak. Tetapi ada yang pakai kulitnya masih elok dan semakin licin. Bila dapat kulit macam tu, ramailah testimoni luar biasa cakap .. produk ni bagus, produk terbaik dan diiktiraf KKM.

Walhal, pihak KKM cuma keluarkan nombor siri produk yang didaftar kan di Malaysia sebab ia dikeluarkan oleh pengilang di Malaysia, bukan nombor siri keselamatan untuk produk pun. 

Tapi ramai pengedar yang taksub ni akan cakap produk ni selamat dan testimoni pengguna sangat memberangsangkan .

Tak pasal-pasal KKM kena kecam dek kerana ada pelanggan dan pengedar yang taksub sangat untuk pakai skincre jenis bahan kimia berbahaya ni. Bila dah jadi macamni, kenapa KKM tak pantau, tak bagitahu? Sampai berlambak orang jual.. merata-rata ada jual.. 

Di bawah ni, saya bagi gambar-gambar berkaitan produk TATI dan MOLEEK SKINCARE yang dah membahayakan nyawa pengguna. 






Jika terkena pada bayi atau kanak-kanak? Bimbang berlaku kesan sampingan yang kita sendiri tak boleh jangka. Tak sayang kulit sendiri lantaklah kan? 

Ini bukan setakat kulit awak je tau, bagi yang mengandung, janin dalam perut apa nak jadi? Dah tak sayang anak ke? Bagi pengguna yang ada anak-anak kecil, kalau dibuatnya anak tu termakan atau tercalit kat kulit mereka benda tu? Allahuakbar!

Harap sangat awak semua tukarlah kepada skincare berasaskan bahan botani seperti Mary Kay. Walaupun ada yang cakap Mary Kay ni mahal lah, kulit naik jerawatlah! Sebabnya, awak juga pernah gunakan peeling produk yang dah bertahun duduk dalam kulit tu! Mahal tu pulak sebab tanggapan negatif semasa kali pertama nak beli, bukan kena beli setiap bulan tapi beli 5 bulan sekali. Berapa jimat awak tak tau sebab awak masih nampak nak cepat cantik dengan produk berbahaya tu!

Bukan saja-saja saya nak promote sebab saya Beauty Consultant Mary Kay, tapi sebab saya pernah guna pelbagai produk sebelum ni kononnya berasaskan organik oleh pengeluar bumiputera sendiri tapi, ciri-ciri dan tekstur krimnya sama seperti kebanyakan produk yang mengandungi bahan kimia berbahaya seperti merkuri, Hydroquinone dan tretinoin. Hasilnya, bila berhenti sahaja pakai, memang jerawat mencanak-canak naik dan kulit jadi terbakar lain macam aje.

So, berhati-hati lah... Sebab orang sekarang semua nak hidup dalam kemewahan sedangkan sebalik itu semuanya ada penipuan. Saya mohon, awak semua jadilah pengguna yang bijak!

Sekian.

ALWAYS APRICOT MARY KAY SEMI-MATTE GEL LIPSTICK

Assalaualaikum.

Apa yang best sangat pasal NEW MARY KAY GEL SEMI-MATTE LIPSTICK ni?  

Formula gel yang ringan, teknologi 'Cushion Matrix' terkini iaitu mengandungi mikrosfera silika yang amat kecil untuk penyerapan dan tahan lama, kesan focus yang lembut dan menutupi masalah bibir gelap atau tona tak sekata.

Lipstick jenis Semi-Matte Gel ini juga mengandungi minyak bunga matahari dan estrak jojoba untuk melembabkan bibir dan ianya didatangkan dalam bekas 'clear top window' untuk memudahkan anda memilih warna lipstick kegemaran dengan lebih mudah.  

Ada 8 warna hebat!

BASHFUL YOU 
RICH TRUFFLE 
MAUVE MOMENT
POWERFUL PINK 
ALWAYS APRICOT 
POPPY PLEASE 
MIDNIGHT RED 
CRUSHED BERRY 

Saya pakai warna Always Apricot . Warnanya lebih lembut dan sesuai untuk dipakai sepanjang hari. 



Berminat nak tahu lebih lanjut? 

Hubungi saya sekarang! Wasap Azieera MK 018-207 3118 for FREE consultation and fast respons!

Sekian.

GAJET WAJIB ADA UNTUK ANAK MANDI KOLAM

Assalamualaikum.

Saya ni agak risau sikit nak bawak anak-anak yang bawah umur dua tahun mandi kolam. Tapi, seriously saya sebenarnya suka kalau mereka sukakan kolam.

Rasanya, saya terlewat bawak Nabihah ke tempat-tempat percutian yang ada kolam tapi, belum terlewat buat Nadeem. Nampaknya, lepas pergi ke Melaka haritu dia terlalu sukakan air kolam!

Tak susah pun nak sediakan gajet anak- anak untuk mandi kolam. Benda wajib ada :


Pelampung ni benda perlu bawak sebab memudahkan anak-anak yang tak pandai berenang sendiri tu untuk berenang dalam kolam.

Pelbagai harga pelampung ada kat pasaran, Serendah RM 8 hingga yang paling mahal. Terpulang pada pilihan masing-masing nakkan yang murah atau sebaliknya!


Swim diapers ni available saiz sebenarnya untuk bayi hingga umur 3 tahun. Terpulang bagi ibubapa yang nakkan anak-anak lebih bersopan pakai baju mandi. 

Brand Rock-Tak Baby ni awak semua boleh ke page dibawah ni ye. Cantik-cantik corak yang ada kat semua swim diapers ni. 
FB page : 
Instagram : 

Bagi saya sebab anak-anak tak biasa mandi kolam dengan baju mandi lengkap, better selesakan dulu dengan swim diapers macam ni, malah sebab taknak mereka terkencing dalam air kolam tu jugak. 

Sekarang, dah boleh pegi mandi kolam dah! Apa yang penting pengawasan ibu bapa terhadap anak-anak jika ke tempat percutian yang ada kolam, pantai dan sebagainya. 

Sekian.

MARY KAY OIL FREE HYDRATING GEL YANG BEST SELLER !

PELBAGAI MANFAAT MARY KAY OIL FREE HYDRATING GEL (OFHG) .  


Psst ... Saya nak kongsi satu rahsia kulit flawless. OFHG ni berfungsi mcm moisturizer, tetapi bertindak macam kita makan supplement untuk extra care. 

Sama konsepnya, kalau yang jenis tak suka pakai moisturizer, boleh pakai OFHG ni je. Tapi kalau saya, lebih suka pakai kedua-duanya tau sebab nakkan kesan yang ketara . 

Kulit kita ni dah terdedah dengan UVA waktu kerja, so OFGH sangat penting tau. Sebagai protection dan rahsia kulit nampak naturally glowing/sihat! .


Jom kita tengok apa agaknya kegunaan & manfaat OFHG ni kepada kulit kita ...

• Texture yang ringan : Struktur gel yg ringan, lembut dan cepat meresap ke dalam kulit kita.

• Pelembap : Melembabkan kulit tanpa membuat kulit kita berminyak dan kekal lembap sepanjang hari.

• Mengawal minyak : 
Boleh digunakan untuk kurangkan penghasilan minyak dekat muka kita setiap hari.

• Asas Makeup : Also can use as makeup base ye supaya foundation dan bedak lebih tahan lama.

• Meredakan selar matahari : As a cooling gel lepas seharian kita berjemur dibawah sinar matahari sebab OFHG ni sejuk!

 • Kulit Sensitif : Meredakan radang iaitu kulit yg timbul ruam atau jerawat pasir dan kulit kering kemerahan.

• Merawat sel-sel kulit : Membantu mempercepatkan pertumbuhan sel kulit yang baru.

• Kulit Breakout : Meredakan kulit yang pernah mengalami pengelupasan dan rosak akibat produk yang mengandungi mercury & hydroquinone (peeling product) .

Saya adalah Beauty Consultant berdaftar (ID: 140058 MY) anda juga tau! So, boleh directly wasap Azieera MK 018-207 3118 for FREE consultation and fast respons! 


Sekian.

SHH.. I LOVE YOU BAB 1-15 | BACA ONLINE

Assalamualaikum.

Eh, dah nak mula drama bersiri yang terbaru kat TV3 pada 3 April 2017 nanti. Baca sinopsis dah rasa menarik.

Sekarang, cuba awak semua baca online pulak .. yang ada pun awal bab aje sebagai nak warm up sebelum sesi menonton episod demi episod kat televisyen pulak nanti!



Bab 1 , Bab 2 , Bab 3 , Bab 4 , Bab 5 , Bab 6 , Bab 7 , 
Bab 8 , Bab 9 , Bab 10 , Bab 11 , Bab 12 , Bab 13 , Bab 14 , Bab 15

Selamat membaca lah yea! Saya tau ada sesetengah orang lagi minat baca novel dari tengok drama kat televisyen, ada juga yang suka kedua-duanya sekali. Apapun enjoy okey .. 

Sekian.

SINOPSIS DRAMA SHH.. I LOVE YOU

Assalamualaikum.

Drama terbaru ini bakal ditayangkan di TV3 pada 3 April 2017. Tak sabar pula rasanya nak ikuti drama bersiri lepas baca sinopsis ni!

NOVEL SHH.. I LOVE YOU

NUR NADIA OMAR… Keceriaan luaran tidak dapat menutup kekurangan yang ada pada dirinya. Hidupnya yang penuh liku dan membuatkan hanya kematian saja yang dia fikirkan dek kisah silam yang menjadikan diri masih bernyawa sehingga kini. Dan kerana itu, kesukaran hidupnya mula diterangi cahaya kebahagiaan apabila hadir si teruna idaman hati. Dapatkah si jejaka menerima kekurangan dirinya?

AHMAD AIDAN AHMAD ABHAR… Kerana kecewa, dia membawa diri yang lara kesepian dan menumpukan perhatian pada kerjaya di awan biru. Namun, pertemuan tak dirancang dengan seorang gadis yang berkerjaya tidak jauh beza dengan skop kerjanya telah membawa satu perubahan baru buat dirinya. Dan kerana itu, mampukah kehadiran si gadis pengganti merawat luka dalam hati Aidan yang masih terpendam lagi?

“Awak sanggup terima apa saja risiko bila awak kahwin dengan saya nanti?” – Nadia
“Bukan ke itu yang husband and wife should be doing?” – Aidan

Namun begitu, percaturan Allah lebih hebat untuk diri mereka berdua. Dek masing-masing menyimpan satu rahsia yang bakal meremukkan perasaan. Akibatnya, perhubungan Aidan dan Nadia mula berantakan apabila rumah tangga mereka yang dibina dengan tergesa-gesa itu mula dilanda ujian. 

Kisah dan rahsia yang disimpan oleh si teruna membuatkan Aidan nekad untuk menjaga Nadia sehingga ke akhir nafas wanita itu biarpun cinta untuk isterinya tidak pernah. Ini kerana cintanya hanyalah untuk bekas tunangannya yang sudah tiada. Apabila mengetahui perkara sebenar, mampukah Nadia mengharunginya?


“Untuk apa awak kahwin dengan saya kalau awak masih cintakan dia? Hanya sebab awak simpati pada saya? Atau saya ni cuma alat untuk mengaburi mata keluarga awak yang kononnya dah move on? Ataupun, saya ni sekadar peneman di waktu awak sunyi? Tell me, Aidan. Tell me the truth!” – Nadia

Setelah itu, Nadia mula nekad. Dia mahu hanya dirinya saja yang bertakhta dalam hati Aidan tanpa terselit wanita lain meskipun bekas tunang lelaki itu sendiri.

“Saya takkan mengalah. Sampai masa nanti, awak tak akan dapat hidup tanpa saya.” – Nadia

“Try me.” – Aidan


Cabaran lelaki itu membuat Nadia terus berjuang. Sebagai isteri, dia berhak memiliki Aidan sepenuhnya. 

Sekian.


PERSEDIAAN SUSU IBU BAGI IBU BEKERJA


Assalamualaikum.

Ramai newbie mommy yang pening kepala bila tinggal sebulan lagi nak naik kerja kan? 

Sebab apa, sebab bayi menyusu badan dan ibu-ibu nak teruskan juga penyusuan hingga bayi 6 bulan pertama, hingga umur bayi setahun dan seterusnya hinggalah umurnya cukup 2 tahun.

Paling penting ibu-ibu ibu kena sediakan pam susu paling selesa yang akan digunakan sebagai gajet pengganti bayi semasa di tempat kerja. 

Tapi sebelum tu, ibu-ibu dah perlu mula melakukan perahan 2 bulan awal sebelum masuk kerja. Susu perahan perlu disimpan mengikut tempoh yang disediakan seperti dibawah. 

Perlu dibezakan antara susu dari simpanan chiller dan simpan sejuk beku atau frozen.


Kemudian sebulan sebelum naik kerja, ibu-ibu perlu melatih bayi menggunakan botol dan susu perahan yang disimpan tadi. 

Semasa latihan pastikan tidak melakukannya secara mendadak ya .. tetapi secara berperingkat - peringkat.


Masa ajar bayi ni ibu-ibu perlu keras hati sikit, maklumlah .. kalau dah namanya ibu tu cepat kesian kalau anak minum pakai botol meleleh sana sini, tersedak-sedak, dan hisap botol tersangkut pulak dan paling sedih bila anak seolah-olah taknak minum dengan botol. 

Bagi ibu-ibu bekerja, silalah bersikap cekal. Kalau rasa tak kuat minta bantuan ibu atau saudara yang sedang menguruskan awak ketika dalam pantang yea!

Bila dah nak naik kerja sehari dua je lagi .. siapkan beberapa botol mengikut jumlah oz yang diperlukan bagi awak semua seperti sebelum ini. 

Bawa turun susu simpanan beku ke tempat chiller jam 10 malam setiap malam hari bekerja. Pastikan bekalan susu ibu perahan lebih dari permintaan bayi supaya tidak perlu balik ke rumah semasa waktu rehat. 

Pesan kepada pengasuh untuk menyimpan susu yang masih berbaki di dalam peti ais rumahnya buat sementara.

Contoh seperti saya:

Biasanya, pada hari pertama saya meninggalkan bayi untuk ke tempat kerja, saya akan bekalkan 6 botol bersamaan 30oz untuk sehari. 

Saya akan beri 4 botol susu simpanan beku dan 2 botol susu simpanan chiller. Saya ke tempat kerja jam 6.30pg dan sampai di rumah pengasuh pada jam 5.30ptg. 

Biasanya, bayi perempuan kurang minum dan akan berlebih 2 botol. Pengasuh akan simpan terus di peti sejuk beku.

Pada minggu seterusnya pula jika kuantiti susu bertambah, awak perlu tambahkan sebotol lagi supaya bayi cukup bekalan. Biasanya, dari bulan ke bulan susu badan akan semakin banyak bergantung pada permintaan bayi.

Sekian.

URUTAN MAMPU PERBANYAKKAN SUSU BADAN


Assalamualaikum.

Bagi ibu-ibu yang sedang mengandung atau baru melahirkan boleh mengamalkan urutan susu untuk melancarkan pengaliran susu. Ia adalah sebagai salah satu alternatif memperbanyakkan susu badan selain mengambil pemakanan seimbang dan melakukan sesi mengepam susu.

Ibu yang sedang mengandung seeloknya melakukan urutan susu pada usia kandungan 7 - 8 bulan kerana pada waktu inilah kelenjar susu mula aktif dan mula merembeskan hormon pengeluaran susu ibu.

Apabila melahirkan bayi, awak semua akan lebih mudah menyusukan untuk memberi susu awal atau kolostrum untuk bayi. Biasanya, susu awal ibu adalah begitu pekat dan berwarna kekuningan.

Kemudian selesai melahirkan, ibu - ibu digalakkan untuk berurut susu kembali bagi melancarkan pengaliran susu kerana ada sesetengah ibu yang mula merasai bengkak susu atau susu tersekat di payudara sukar untuk keluar.


Seeloknya, selepas sehari dua melahirkan bayi, ibu - ibu perlu terus berurut susu agar bayi kurang berisiko terkena jaundice kerana susu ibu mampu menurunkan peratus jaundice bayi.

Urutan susu secara tradisional mampu merangsang aliran susu ibu menjadi lebih banyak dan pekat. Selain itu, sekiranya ibu-ibu berasa kepenatan setelah beberapa bulan menjaga bayi sendiri dan susu badan didapati berkurangan, ibu - ibu juga disarankan untuk berurut dan banyak berehat selain menjaga pemakanan seimbang ketika menyusukan bayi.


Sekian.

JOM KE MUZIUM MAMEE JONKER HOUSE MELAKA


Assalamualaikum.

Hai, masih dalam mood bercuti lagi? Atau sedang merancang percutian ke Melaka?

Kalau awak semua beli Pek Mamee hari ni, awak boleh dapat diskaun RM 2 untuk tiket masuk ke Muzium Mamee Jonker House yang bertempat di Melaka!

Cuma perlu beli pek Mamee 10 pcs pek kecil Mamee di dalamnya, awak semua akan dapat baucer diskaun tersebut di hadapan pek tersebut.

Baucer diskaun tersebut hanya boleh dipakai hingga 30 Jun 2017 sahaja! Jom beli banyak-banyak Mamee dan pergi melawat Muzium Mamee di Melaka.



Jadi, nak tunggu apa lagi! Cepat pergi beli Mamee dan kumpul baucer untuk dapatkan diskaun bagi tiket masuk ke Jonker Hause sekarang!

Sekian.

MUKMIN'S HOMESTAY, BUKIT BERUANG, MELAKA


Assalamualaikum.

Alhamdulillah, selesai sudah family day belah mertua kat sini. 

Mukmin's Homestay ni ada Banglo A dan Banglo B yang biliknya bersambung (connection). So, tak akan adalah kes individu jadik kera sumbang bila aktiviti family day kan sebab semua family berkumpul tempat yang sama. 

Kalau ada yg jenis suka duduk dalam bilik pun boleh tau aktiviti yang berlaku kat luar. Setiap bilik ada mini fridge, ada kettle, sejadah dan televisyen.

Mana yang ada anak kecik nak kena buat susu tu, tak perlulah nak ke ruang tamu untuk ke dapur bagai. Sebab terlalu leka nak melayan anak-anak mandi kolam, saya sampai lupa nak snap gambar bilik .  



Jalan nak masuk memang kecik aje .. terus boleh masuk ke dalam dan parking di hadapan Banglo B. Depan banglo A pun boleh parking tapi dalam 2-3 buah kereta aje yang muat.


Saya dan suami sampai awal . So, boleh ambil gambar pemandangan tempat ni. Keadaan sangat bersih dan terjaga termasuklah kolam dewasa dan kolam kanak-kanak.


Kolam dewasa ni agak dalam untuk kanak-kanak. So, berhati-hati lah supaya kawal anak-anak kecil mandi di kolam mereka sahaja. Air kolam ni paras dada lelaki dewasa. Makanya, tinggi juga tu!


Best mandi di kolam kanak-kanak sebab kolam ni cuma paras pinggang kanak-kanak berumur 5-6 tahun. Agak cetek juga sebab anak saya Nabihah dan Nadeem yang berusia 3-2 tahun pun dah boleh jejak dasar kolam tanpa pelampung. 

Tapi sebagai keselamatan, kena pakai juga pelampung sebab ramai kanak-kanak yang mandi keadaan boleh jadi macam-macam. Lagipun kanak-kanak dari bayi, umur setahun hingga saya sendiri pun teruja nak masuk kolam ni hahaha!

Kawasan berumput sebelah kolam dewasa Bersebelahan Banglo A, boleh dijadikan tempat sukaneka keluarga tapi sebab kereta ahli keluarga kami ada yang letak disitu maka, terpaksalah buat aktiviti sukaneka di halaman Banglo B.

Agak sempit sebab nak buat barbeku dan hidang makanan semua di halaman Banglo B. Then, sukaneka pun sama buat kat situ jadi kurang selesa sikitlah sebab kawasan jadi sempit. 

Tapi apapun,  yang penting semua orang enjoy!

Kalau awak semua yang nak buat family day tapi nakkan kawasan yang tersorok sedikit, elok buat kat Mukmin's Homestay ni. Sebab langsung tak ada gangguan luar tau! Selesa bagi pasangan yang ada bayi kecil sebab kawasan banglo yang berdekatan dengan kolam dan kemudahan lain.

Sekian.

COCONUT SHAKE KLEBANG, MELAKA

Assalamualaikum.

Hai, tak lama lagi dah nak Ramadhan! Jadi sebelum tu meh laa .. puas -puas berjalan sambil cari makanan sedap-sedap untuk dinikmati ..

Alhamdulillah, haritu saya ke Melaka sebab ada family day keluarga mertua. Dapatlah bawak anak-anak berjalan.



Puas juga fikir nak ke mana .. tapi saya lebih teringin nak rasa coconut shake Klebang! Seriously, sebenarnya saya tak pernah lagi minum coconut shake ni!

First time minum.. not bad lah! Sedap sebab rasanya yang lemak berkrim dengan aiskrim vanilla di atasnya tu buat tekak rasa sejuk dan puas sepanjang sedutan hingga yang terakhir!

Harga secawan memang diluar jangkaan sebab kat KL atau luar area Klebang sekalipun mesti dah cecah RM 3.50 satu cawan.

Tapi yang ni dahlah dapat minum kat Klebang, dalam cawan siap aiskrim vanilla yang harganya cuma RM 2.40 jer! Menurut pekerja disitu paling special coconut shake pon cuma RM 2.70 jer!



Hanya di Klebang, luar aje area Klebang tak dapat dah harga macam tuu .. apapun terbaiklah! Selain coconut shake, nasi lemak daun pisang dan keropok lekor turut dijual di sini .. sambil-sambil santai makan, dengan keluarga atau kawan-kawan, sambil minum coconut shake ... confirm kenyang.

Kalau ke Melaka, jangan lupa singgah Coconut Shake, Klebang ye! Cuma 5-6 km dari bandaraya Melaka .. jom jalan-jalan!

Sekian.

AGEN CHOCOLETTO KUALA LUMPUR | UiTM, SHAH ALAM | TEMERLOH, PAHANG

Assalamualaikum.

Awak suka makan coklat tak? Kalau saya memang hantu coklat! Banyak mana pun boleh makan sampai habis.. licin..

Nak tau tak .. sekarang ni ada jenama Chocoletto yang menjual pelbagai jenis makanan berasaskan coklat.

Jangan bimbang, sebab Chocoletto adalah produk keluaran Muslim dan tentu sekali halal dan bersih.

Chocoletto ni ada beberapa jenis produk iaitu:

Coklat Jar




Bebola Coklat Truffle




Coklat Tweest


Jem Coklat Spreado


Coklat Bar / Lego




Biskut Coklat Snowchip dan Choco Stick




Awak semua yang berminat untuk order boleh hubungi saya:

018-207 3118
Azieera
(WhatsApp/Call/Sms.)

Agen DS Jln Ampang, KL.
Agen DS UiTM, Shah Alam.
Agen DS Temerloh, Pahang.


Kalau awak perlukan order untuk event pun boleh juga seperti kenduri kahwin, aqiqah, parti harijadi, dan untuk gubahan hantaran, boleh hubungi saya juga untuk order!

Sekian.

CARA NAK TAHU PRODUK ANDA MENGANDUNGI HYDROKUINON


Assalamualaikum.

Hai awak semua! Siapa yang tak nak kan ada kulit floles macam bayi yang tak ada sedikitpun cela, tapi awak semua janganlah cepat sangat terpedaya dengan pelbagai produk baru yang tidak diketahui sumber asalnya dari mana. 

Ada sesetengah founder skincare canang produk yang dihasilkannya adalah organik tapi makin lama pakai makin pelik! Hati-hati ya awak semua... baik awak semua check sekiranya skincare awak semua ada tanda-tanda seperti dibawah ini okey!




Apa itu HIDROKUINON

Ia sejenis bahan kimia yang membunuh sel dalam kulit yang menghasilkan pelindung semulajadi daripada panahan cahaya matahari, Apabila sel ini dimatikan, kulit muka akan kelihatan lebih cerah dan putih dalam tempoh singkat! Cerah dan putih itu tidak asli.


1. Krimnya berbau tajam dan teksturnya sedikit melekit apabila disapu pada kulit.

2. Tuangkan sedikit toner yang puan sedang gunakan itu pada kapas muka. Biarkan seketika terdedah dengan cahaya matahari. Toner akan bertukar kepada coklat kehitam-hitaman. 

3. Semak penutup toner atau krim malam puan. Jika terdapat kerak coklat atau hitam, maka hampir pasti produk puan mengandungi HIDROKUINON.

4. Apabila disapu krimnya (terutamanya krim malam), kulit muka terasa panas dan gatal.

5. Awal-awal penggunaan kulit muka akan terasa sedikit pedih dan kemerahan apabila terkena matahari.

6. Kulit menjadi putih kepucatan, macam mayatt.

7. Kulit menjadi licin berkilat! Ia adalah hasil daripada matinya protein dalam kulit yang berfungsi sebagai perlindungan.

Tidak logik pun kulit seseorang wanita itu tiba-tiba jadi licin tanpa sebiji pun jerawat dalam masa yang terlalu singkat kan! Sekarang jom baca pulak kesan bahaya pakai produk skincare yang ada hydrokuinon nih!


4 KESAN BAHAYA HIDROKUINON

  • Kulit muka menjadi nipis kemerahan, rasa pedih, perit dan seolah-olah terbakar apabila terkena cahaya matahari. 

  • Penggunaan berterusan menyebabkan warna kulit tidak sekata dan risiko tinggi untuk menjadi tompok hitam. Buat rawatan laser pun belum tentu boleh hilang. Jangan sampai tahap macam ini ya! Lebih baik stop dari awal.

  • Pengumpulan hidrokuinon dalam badan boleh menyebabkan rasa mual, muntah, sakit kepala, sukar bernafas dan mungkin koma.

  • Kulit muka yang putih itu lama-kelamaan akan berubah menjadi gelap dan seakan sunburn. Kulit wajah juga kelihatan lebih tua dari usia sebenar.


Sekian.

BAGAIMANA REAKSI BAYI BILA NAK MENYUSU?

Assalamualaikum.

Bila kita menyusukan bayi sendiri secara automatiknya kita ni sebagai ibu ada naluri yang kuat sekiranya berlaku sesuatu terhadap bayi atau merasai perasaan si bayi. Saya sendiri pada mulanya tidak perasan tentang hal ini sehinggalah setelah beberapa hari bayi kedua saya dilahirkan.

Nadeem Khalish selepas beberapa hari dilahirkan mengalami jaundice yang sangat tinggi sampai terpaksa berada duduk di bawah 3 lampu bilirubin kerana tahap ketinggian jaundice hingga 300% apabila diperiksa di klinik kesihatan kerajaan.

Dalam kadar segera, dia dibawa ke Hospital Temerloh atau dikenali sebagai HOSHAS untuk ditahan di NICU. Sampai wad untuk mendaftar, doktor dah terangkan tentang keadaan Nadeem sekiranya jaundice yang dihadapinya masih berada dalam tahap terlalu tinggi, doktor perlu menukar darah bayi.

Alhamdulillah, petang itu juga tahap jaundice Nadeem menurun hingga 280% sahaja. Lampu bilirubin juga cuma 2 sahaja yang diperlukan. Saya kerapkan menyusu badan walaupun pada masa itu payudara benar-benar sakit akibat melecet kerana susu agak sukar untuk keluar tetapi hisapan Nadeem terlalu kuat.

Esoknya, selesai doktor melakukan pemeriksaan terhadap semua bayi di unit NICU saya terus mengambil Nadeem untuk disusukan. Seperti kebiasaan bayi terkena jaundice ni mereka kerap tidur. Baru sesedut dua, Nadeem mesti tertidur semula maka saya pun meletakkan dia ke dalam baby cot semula.

Dalam masa setengah jam dia mula resah nak menyusu. Saya baru nak mengangkatnya tapi ditegur salah seorang jururawat di situ yang masih kelihatan bujang a.k.a belum berkahwin. 

“Kenapa asyik diangkat anak tu? Kalau macam tu.. sampai bila jaundice baby nak turun?” 

Saya jawab,”Tapi dia nak menyusu ni…” kemudian jururawat tu tempelak saya, “Tak ada gaya nak menyusu pun ..”. 

Jadi, saya tak angkat Nadeem tapi tunggu di hadapan baby cot sambil berpeluk tubuh. 

Sesaat.. dua saat.. tiga saat.. Nadeem terus menangis kuat!

“Hah, dah menangis tu angkatlah!” ujarnya dengan nada selamba.

Saya cuma tahan sabar dan terus angkat Nadeem untuk disusukan lebih lama!

Geram dan sebal dengan perangai jururawat tersebut, namun memandangkan saya sedang dalam pantang saya lebih banyakkan bersabar dan istighfar sahaja. Saya amat pasti yang jururawat tu belum berkahwin lagi dan belum memiliki zuriat sendiri. Saya tahu bila masanya bayi saya nak menyusu melalui gayanya. Makanya, janganlah suka mengecam ibu-ibu yang ada anak jaundice bila kami nak beri susu badan. 

Ya, tak dinafikan lampu bilirubin juga amat membantu untuk bayi terkena jaundice tapi sebaiknya kalau bayi dah gelisah minta susu ibunya baiklah disusukan.. mana ada ibu sanggup tengok bayinya sendiri yang baru lahir beberapa hari tu melalak tak diangkat?


Bagi bakal ibu, boleh tengok gambar ni untuk pastikan gaya bayi anda nanti sekiranya dia lapar susu!


Semoga bermanfaat kepada ibu-ibu yang menyusukan bayi awak semua ya! Kalau ada anak yang terkena jaundice elok awak susukan aje terus walaupun bayi selamat dibawah lampu bilirubin tu. Sebaiknya, jangan tinggalkan bayi terlalu lama tanpa susu. Setiap setengah jam cuba periksa keadaan bayi samada dia tidur atau menangis nakkan susu.

Jika bayi tidur, biarkan saja dia berada di bawah lampu bilirubin.

Sekiranya bayi menangis, bedung bayi dan bawa untuk disusukan di tempat penyusuan.


Sekian.

PERKEMBANGAN BAYI MINGGU 1 - 38 YANG MENAKJUBKAN!


Assalamualaikum.

Seronoknya bila pertama kali dapat tahu diri sendiri dah mengandung kan? Melonjak-lonjak gembira hati seakan nak terkeluar! Cepat-cepat nak bagitau suami dan mak yang diri dah mengandung... hati punya teruja sampai tak terkata!

Jom kita tengok perkembangan bayi sewaktu di dalam kandungan si ibu!

Trimester pertama bermula minggu 1 hingga minggu ke 12. Biasa ibu akan berasa sedikit mual, letih dan pening tetapi ada yang mengalami morning sickness yang teruk dan boleh berlanjutan hingga minggu ke 20!















Pada minggu ke-13 semasa mengandung anak yang pertama saya pernah dirujuk ke bahagian O&G HKL sebab mengalami kesukaran bernafas dan kebas sebelah tangan (kanan) hingga tak boleh menulis pun! Saya dirujuk beberapa kali kerana bacaan ICG (graf degupan jantung) saya menunjukkan keabnormalan.

Umi saya sampai datang ke KL dan bertanya samada saya berasa kepenatan, saya cuma jawab ya sebab rasa sakit pada belakang badan seolah-olah ada benda menghempap. Kemudian umi urut belakang badan saya dalam keadaan duduk dalam setengah jam. Esoknya, saya berasa lebih lega untuk ke tempat kerja.

Pada check up seterusnya, doktor dapati bacaan ICG saya kembali normal dan bila kandungan discan juga keadaan normal dan tiada sebarang masalah. Alhamdulillah, kadangkala pembawakan budak dalam perut ni sememangnya pelbagai ragam dan cabaran kan...











Biasanya pada minggu ini saya sudah menjalankan ujian imbasan untuk kenalpasti jantina bayi. Alhamdulillah, kedua-dua bayi saya amat bagus kerana memberikan kerjasama!

Saya akan melakukan ujian imbasan pada waktu selepas asar kerana pada waktu itu bayi saya mesti aktif! Suka bermain dan sukar untuk diam di dalam perut, jadi bila doktor scan memang terus dapat melihat jantina bayi dengan jelas sekali.










Jaga-jaga tau pada masa ini kandungan boleh turun ke bawah lebih awal jika si ibu terlampau penat atau terlampau banyak berdiri! 

Usia kandungan 7 bulan bermakna mula sarat mengandung. Elakkan buat buat kerja berat atau mengangkat barang berat, bimbang baby keluar awal atau berlaku kelahiran pramatang. Banyakkan berehat dan banyakkan berjalan perlahan-lahan.




Masa ni kekerapan berlaku Brixton Contraction adalah begitu kerap... tau tak apa tu ? Kontraksi palsu je .. macam sakit nak beranak tapi masa menyerang tu tak kerap cuma setiap 10 minit sekali lepas tu hilang dalam jangkamasa pendek.




Melalui pengalaman saya sendiri ... kedua-dua bayi saya dilahirkan tepat pada usia kandungan mencecah 38 minggu! Bayi saya kedua-duanya jenis tak sabar-sabar nak keluar cepat hahaha! 

Saya memang jenis tak berapa tahan nak tunggu bayi lebih besar dan biasanya saya kerap berdoa semoga dipermudahkan untuk saya bersalin normal dan tidak mahu overdue kerana tidak mahu sebarang komplikasi terhadap bayi. 

Saya juga lebih suka kerap berjalan, memandu sendiri ke pejabat dan kadangkala masih solat dalam keadaan normal supaya kedudukan bayi seperti di dalam gambar.

Sekian.

Cerita Terkini

KELI MASAK SAMBAL MUDAH DAN RINGKAS

Assalamualaikum. Salam Ramadhan Al-Mubarak!  Hari ni saya nak share sikit makanan kegemaran saya semasa iftar . Kalau tak ada lauk ...